Julkrans med saffran
(4 st kransar)
50 g jäst
150 g smör
5 dl mjölk
1 paket saffran
Finrivet skal från en apelsin
½ tsk salt
1½ dl socker
1 ägg
1-1½ l vetemjöl
Till fyllningen:
50 g smör
200 g mandelmassa
Till garneringen:
Ägg till pensling, pärlsocker och hackad sötmandel
Rör ut jästen i 1 dl kall mjölk. Smält smöret och blanda ner resten av mjölken. Värm till 37 grader, häll på jästspadet och rör. Blanda ner salt, saffran, socker, apelsinskal och uppvispat ägg. Arbeta ner mjölet. Använd så mycket att degen släpper från bunken men inte mer. Jäs under duk till dubbel storlek (minst 30 min).
Baka ut och dela i två delar. Kavla till fyrkanter, bred på smör och riv över mandelmassa. Rulla till en rulltårta och skär i skivor (2-3 cm tjocka). Lägg i 4 runda, smorda formar och låt bullarna jäsa ihop under duk ytterligare 30 min. Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker och hackad mandel. Grädda i 225 grader i 5-15 min (kortare tid = saftigare / degigare kransar.
50 g jäst
150 g smör
5 dl mjölk
1 paket saffran
Finrivet skal från en apelsin
½ tsk salt
1½ dl socker
1 ägg
1-1½ l vetemjöl
Till fyllningen:
50 g smör
200 g mandelmassa
Till garneringen:
Ägg till pensling, pärlsocker och hackad sötmandel
Rör ut jästen i 1 dl kall mjölk. Smält smöret och blanda ner resten av mjölken. Värm till 37 grader, häll på jästspadet och rör. Blanda ner salt, saffran, socker, apelsinskal och uppvispat ägg. Arbeta ner mjölet. Använd så mycket att degen släpper från bunken men inte mer. Jäs under duk till dubbel storlek (minst 30 min).
Baka ut och dela i två delar. Kavla till fyrkanter, bred på smör och riv över mandelmassa. Rulla till en rulltårta och skär i skivor (2-3 cm tjocka). Lägg i 4 runda, smorda formar och låt bullarna jäsa ihop under duk ytterligare 30 min. Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker och hackad mandel. Grädda i 225 grader i 5-15 min (kortare tid = saftigare / degigare kransar.